Acorduri pentru exceptare de la plata unei părți din numărul de certificate verzi pentru 19 companii energo-intensive

DSC_018019 companii energo-intensive au primit astăzi, 13 octombrie 2015, Acordurile pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, in conformitate cu HG 495/2014, facilitate care, in opinia mediului de afaceri prezent, inseamna un ajutor economic ce permite pastrarea competitivitatii pe o piata concurentiala.

Inmanarea Acordurilor pentru exceptare reliefeaza sustinerea economiei nationale cu prioritate de catre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului. Totodata, imi exprim speranta ca operatorii economici, sustinuti prin acest demers, vor pastra locurile de munca, vor investi in modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie, vor promova forta de munca tanara si isi vor aduce contributia la cresterea eficientei energetice, reducerea decalajelor tehnologice fata de firmele din UE concurente si diminuarea efectelor nocive asupra mediului inconjurator.

Aceste exceptari la plata certificatelor, care au valabilitate de 10 ani, vor fi monitorizate anual, in 2016 urmand sa se faca o prima verificare a mentinerii criteriilor de eligibilitate a companiilor beneficiare a facilitatii. Companiile care au primit astazi aceste acorduri de exceptare activeaza in domeniile: producerea de ingrasaminte chimice, reciclarea deseurilor, industria siderurgica, industria cimentului, a hartiei si cartonului etc.

Prin HG 495/2014 se urmareste diminuarea presiunii costurilor cu energie electrica pentru marii consumatori de energie electrica , astfel incat acestea sa isi pastreze sau sa isi imbunatateasaca competitivitatea pe diverse piete. Practic, prin pastrarea competitivitatii se poate spune ca se pastreaza locuri de munca aflate in potential pericol in situatia in care intreprinderile si-ar pierde competitivitatea.

Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani, durata programului, este estimat la 750 milioane de euro. Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins intre 40 si 85%, in functie de electro-intensivitatea companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *