Cea de-a 25-a ediţie a Forumului economic de la Krynica, Polonia

imageÎn perioada 8-10 septembrie 2015 am participat la cea de-a 25-a ediţie a Forumului Economic de la Krynica. Eveniment de tradiţie, forumul urmăreşte să promoveze contactele economice, politice, științifice şi culturale în scopul de a contribui la crearea unui climat propice cooperării regionale şi europene.

În cadrul Forumului, am luat parte în calitate de keynote speaker, la panelul “Cooperare Strategică în Sectorul Energetic”, moderat de Igor Dekanic, profesor în cadrul Universității din Zagreb.

În mesajului transmis, m-am referit la strategiile pentru consolidarea siguranței energetice a Europei prin impulsionarea cooperării regionale în vederea întăririi securităţii energetice, asigurarea diversificării surselor de aprovizionare cu energie şi punerea în valoare mai eficientă a resurselor naționale.

Am subliniat principalele domenii identificate de politicile publice din România:

  • Creșterea eficienței energetice, prin dezvoltarea de proiecte de eficiență energetică;
  • Investiții de mari dimensiuni în infrastructura de transport, în principal autostrăzi, care să asigure legături directe între țările din Europa Centrală și de Est;
  • Creșterea finanțării start-up-urilor inovatoare.

În ceea ce privește necesitățile de învestiții în sistemul energetic național al României, am manționat că pentru a răspunde mai bine schimbărilor climatice și cerințelor pieței energetice interne europene, au fost stabilite ca prioritare investițiile în următoarele zone:

  • Producție pentru înlocuirea vechilor capacități;
  • Echilibrarea sistemului energetic pentru a face față accelerării implementării utilizării resurselor regenerabile;
  • Interconectarea energetică a Romaniei cu Europa Centrală și de Est.

Forumul Economic de la Krynica este cea mai semnificativă iniţiativă a Institutului pentru Studii Estice. La ediția din acest an au participat peste 3000 de reprezentanți din 60 de țări din sfera politică, economică și socială, atât din Europa cât și din Asia și America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *