Conferința Generală UNIDO privind dezvoltarea parcurilor industriale

2015_12_04_ONUDI_VienaÎn perioada 30 noiembrie – 4 decembrie am participat la cea mai importantă reuniune la nivel mondial pe tema dezvoltării parcurilor industriale, Conferința Generală ONUDI, ce a avut loc la Viena, capitala Austriei. În această perioadă România deține calitatea de vicepreședinte al grupului est-european și este membru al Comitetului de Dezvoltare Industrială al ONUDI.

Aflată la cea de-a 16-a ediție, Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială – ONUDI are în acest an ca temă “Dezvoltarea durabilă pentru prosperitate comună” și a fost inaugurată de Joseph Stiglitz, economist american laureat al Premiului Nobel pentru economie.

Prezența României în forurile cele mai importante la nivel internațional în domeniul dezvoltării industriale face parte din strategia de reindustrializare a țării noastre. În calitate de secretar de stat coordonator al Direcției Generale de Politici Industriale, am inițiat numeroase demersuri pentru atragerea de parteneri străini atât din Asia cât și din Europa care să investească în dezvoltarea de parcuri industriale. În acest an am adresat o invitație chiar Directorului General ONUDI, domnul Li YONG, care și-a manifestat interesul de a efectua o vizită în România, în primăvara anului viitor.

În intervenția avută în cadrul primei zile a Conferinței, am precizat că ediția din acest an a Conferinței Generale are loc într-un context special. Deciziile adoptate în cadrul Summitului pentru Dezvoltare Durabilă desfășurat recent își propun ținte ambițioase. Dacă sunt implementate corespunzător, aceste decizii vor avea un impact extrem de pozitiv în multe țări din lume.

Agenda de dezvoltare 2030 urmărește să identifice soluții eficiente pe termen lung pentru ameliorarea sărăciei, tratamentului inegal și problemelor de mediu. În acest context, ONUDI poate să aducă o contribuție solidă la aceste obiective. Prioritar este însă rolul jucat în industrie, inovare și infrastructură iar ONUDI poate contribui decisiv la procesul de industrializare sustenabilă.

Totodată, m-am referit la creșterea potențialului de inovare în cadrul statelor membre ale ONUDI. Din această perspectivă, România este pregătită să continue diseminarea cunoștințelor și expertizei sale naționale, sub umbrela cooperării în cadrul ONUDI. Activitățile avute în vedere s-ar putea concentra în principal pe proiecte industriale din domeniile tehnologiei informației și comunicațiilor, bio-economie, eco-tehnologiilor, energiei (eficiență energetică în industrie, stocarea energiei, noile tendințe, etc.), mediu, agro-business și sectoarelor creative. România susține noul concept propus recent de ONUDI referitor la dezvoltarea de proiecte-pilot în unele țări, cu posibilitatea translatării modelului agreat în parteneriate derulate cu Republica Moldova.

Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI) a fost creată la 1 ianuarie 1967, ca organ central de coordonare a activităților industriale din interiorul sistemului Națiunilor Unite.

Structura ONUDI cuprinde două organe principale de decizie și Secretariatul. În luna martie 2015, ONUDI înregistra 170 de state membre.

Printre obiectivele ONUDI sunt de remarcat: promovarea dezvoltării industriale durabile în țările în curs de dezvoltare și cu economie in tranziție; dezvoltarea parteneriatelor industriale internaționale și promovarea de industrii nepoluante; contribuția la dezvoltarea de capacități și infrastructuri industriale, prin rolurile sale de forum global de expertiză în domeniul dezvoltării industriale și de furnizor de asistență tehnică.

România a aderat la ONUDI în anul 1980 și a derulat până în prezent, diverse proiecte, atât în țară cât și în străinătate, axate pe producție curată, dezvoltarea energiei eoliene și capacitatea instituțională, promovarea industriilor și tehnologiilor inovative pentru un viitor durabil, managementul deșeurilor, depoluare/decontaminare instalații industriale și amplasamente contaminate cu deșeuri periculoase.

România în calitate de membru al ONUDI, a beneficiat de asistența ONUDI, cooperarea dintre cele două părți cunoscând un maxim în perioada 1985-1993, cu un volum total al asistenței tehnice acordat țării noastre de peste 10 milioane dolari. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, au crescut așteptările ONUDI de a colabora cu România în această nouă calitate. În condițiile în care România a devenit membru al UE la 01.01.2007 s-a transformat din țară recipientă de fonduri în țară donatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *