Conferința Internațională „Silk Road Forum”

IMG_1240În perioada 15-16 octombrie 2015 s-a desfășurat la Tbilisi, capitala Georgiei, Conferința Internațională „Silk Road Forum”. Evenimentul a fost organizat de Guvernul Georgiei în parteneriat cu Guvernul Republicii Populare Chineze și s-a bucurat de prezența a șefi de stat și de guvern, miniștri, înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale regionale și financiare.

Cu această ocazie s-a semnat de către participanți Declarația comună privind Tbilisi Silk Road Forum. Declarația are un caracter politic și exprimă dorința părților de a înființa un mecanism de consultări anuale între statele participante și alți actori importanți.

„Tbilisi Silk Road Forum” urmărește explorarea de noi domenii de colaborare și identificarea de proiecte cheie în domeniile energiei, transporturilor, comunicațiilor, comerțului, serviciilor și turismului, între statele aflate pe traseul Drumului Mătăsii.

Pe durata desfășurării lucrărilor, am avut discuții bilaterale cu înalții oficiali prezenți între care și Ministrul Economiei și Dezvoltării din Georgia, Dimitry Kumsishvili, discuții în care am reiterat interesul României pentru proiectul Noului Drum al Mătăsii.

Proiectul Noului Drum al Mătăsii, menit să conecteze economic China și Europa, a fost introdus de președintele Xi Jinping în 2013. Autoritățile de la Beijing vor să îmbunătățească astfel legăturile politice, să dezvolte infrastructura de transport între Oceanul Pacific si Marea Baltică, să reducă barierele din calea comerțului și investițiilor și să extindă acordurile în domeniul utilizării monedelor naționale în relațiile comerciale.

Conform ultimelor planuri, Noul Drum al Mătăsii ar urma să traverseze România de la sud la nord, prin partea de est a țării noastre.

Semnarea Declarației în cadrul Forumului de la Tbilisi va favoriza intensificarea dialogului pe linia economică cu autoritățile din statele situate pe traseul Drumului Mătăsii, dezvoltarea colaborării economice bilaterale cu acestea, dar și cu organizațiile internaționale regionale și financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *