Congresul Economic European, Katowice 2015

maricel_popa_katowiceIn data de 20 aprilie am participat la sesiunea inaugurala a celui mai important congres economic din Europa de Est, Congresul Economic European de la Katowice, Polonia.

Discursul meu a avut loc in cadrul panelului de deschidere al Congresului, alaturi de Jyrki Katainen, vice-presedinte al Comisiei Europene, Elzbieta Bienkowska, Comisar european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Markku Markkula, Presedinte al Comitetului Regiunilor si Janusz Piechocinski, Vice Prim-ministru si Ministru al Economiei in Polonia.

Avand ca tema de discutie planul de investitii de 300 de miliarde de euro al Uniunii Europene, am insistat ca investitiile sa se canalizeze in special pe reducerea decalajului de dezvoltare atat intre statele membre cat si intre regiunile aceluiasi stat. Am subliniat ca regiunile cu un ritm de dezvoltare rapid trebuie sa beneficieze din plin de avantajele noilor proiecte de investitii.

maricel_popa_katowiceDin punct de vedere al oportunitatilor de investitii, am afirmat ca, pentru Romania, prioritare sunt proiectele ce tin de infrastructura de transport, in special cea rutiera. De asemenea, intre prioritatile Romaniei sunt proiectele energetice, educatia si infrastructura broadband.

In ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice, am mentionat ca Romania acorda o atentie deosebita initiativelor care au ca scop reducerea vulnerabilitatii statelor membre in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie din surse externe. Romania isi exprima in acest sens disponibilitatea pentru sprijinirea proiectelor care pot contribui la consolidarea securitatii energetice, in deplina conformitate cu obiectivele si reglementarile Uniunii Europene privind diversificarea surselor si a rutelor de energie.

Discutiile privind planul de investitii, purtate atat in cadrul panelului cat si la nivel bilateral cu oficialii prezenti la Congres, au avut o importanta aparte cu atat mai mult cu cat tema va fi reluata la Sesiunea Plenara a Comitetului Regiunilor ce va avea loc la inceputul lunii iunie.

Congresul Economic de la Katowice este cea mai importanta manifestare de acest gen din Europa de Est, adunand in fiecare an circa 6000-7000 de participanti din mediul public si privat. In acest an, la Congres a participat presedintele Poloniei, Bronisław Komorowski alaturi de numerosi reprezentanti de rang inalt ai Comisiei Europene si ai statelor din Europa Centrala si de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *