Forumul de Investiții China (Ningbo) – Romania

SONY DSCÎn deschiderea Forumului ”China (Ningbo) – Romania Investment Forum” ce a avut loc in 23 septembrie 2015 la București, am reiterat poziția Ministerului român al Economiei, Comerţului și Turismului de promovare a cooperării economice româno-chineze.

Două dintre domeniile de interes sunt turismul si investiţiile în parcuri industriale. Au fost semnate în acest sens memorandumuri de înţelegere cu Ministerul chinez al Comerţului privind promovarea dezvoltării în comun a Zonei Economice a Drumului Mătăsii și elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru implementarea unui parc economic și tehnologic mixt româno-chinez.

Revigorarea fostului Drum al Mătăsii este un proiect de interes, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru ţările membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), iar parcurile industriale reprezintă o categorie specială de investiţii pe scară mare și dezvoltarea lor, relativ recentă, în zonele industriale din România a impus implementarea unor măsuri complet noi, care au trebuit să fie acceptate de o economie de piaţă funcţională.

În anul 2014, conform datelor statistice româneşti, volumul total al schimburilor comerciale româno – chineze (exclusiv RAS Hong Kong) a înregistrat valoarea de 3909,1 milioane USD (în creştere cu 19,0% faţă de 2013), din care export românesc pe piaţa chineză 759,4 milioane USD (în creştere cu 14,4% faţă de perioada similară a anului precedent) şi import 3149,7 milioane USD (în creştere cu 20,2%).

La data de 31 iulie 2015 erau înregistrate în România 11.731 societăţi comerciale cu participare chineză la capitalul social, valoarea totală a investiţiilor chineze în România fiind de 401,9 milioane USD (0,72% din totalul investiţiilor străine în România). R. P. Chineză se clasează pe locul 18 în topul ţărilor care au investit în ţara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *