Întâlnirea oamenilor de afaceri din România și China în vederea identificării de noi proiecte de colaborare

DSC_8340La data de 25 iunie 2015 a avut loc la Ambasada R.P. Chineze la Bucureşti o întâlnire de lucru cu oamenii de afaceri din România și China, în vederea identificării de noi proiecte de colaborare între cele două medii de afaceri.

Companiile românești invitate de MECT pentru a participa la această întâlnire de afaceri (B2B – Business to Business) îşi desfăşoară activitatea în domenii de interes pentru partea chineză, respectiv energie nucleară, hidroenergie, termoenergie, telecomunicații, infrastructură (autostrăzi, căi ferate, porturi), construcții de locuințe.

Între companiile românești participante s-au aflat și SNTGN TRANSGAZ Mediaș, Complexul Energetic Oltenia, SNGN ROMGAZ SA Medias, CNADNR SA, SN NUCLEARELECTRICA SA Bucuresti, HIDROELECTRICA sau TRANSELECTRICA.

Companiile din China participante la întâlnirea cu oamenii de afaceri din România au fost ZTE România SRL, Huawei Technologies SRL, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), China Shipping (România) Agency Co. Ltd, SC CHINA TOBACCO INTERNATIONAL EUROPE COMPANY SRL, China Nuclear Power Engineering Co., Ltd, China State Construction Engineering Corporation Ltd., China Communications Construction Company Limited (CCCC), China Huadian Engineering Co., Ltd., Sinohydro Corporation Limited, China New Era Group Corporation.

DSC_8379În intervenția sa, Excelența Sa, Xu Feihong, Ambasador al Republicii Populare Chineze în România,  a arătat că această întâlnire este de bun augur pentru crearea de noi relații de colaborare între companii din România și China și și-a exprimat dorinţa dezvoltării în continuare a relațiilor economice româno-chineze. De asemenea, Excelența Sa a subliniat că o viitoare cooperare în domeniul constituirii și dezvoltării de parcuri industriale ar fi benefică pentru ambele părți iar China ar putea oferi din experiența sa în acest domeniu.

În intervenția pe care am susținut-o în deschiderea întâlnirii, am salutat inițiativa E.S. Feihong XU, precum şi invitaţia de a participa la prima reuniune a acestui grup de lucru. În cadrul acestui eveniment au fost prezente societăţi comerciale româneşti din sectoarele de interes major pentru cooperarea bilaterală, precum și reprezentanți ai autorităților guvernamentale implicate în aceste proiecte.

Am apreciat nivelul excepţional al dialogului bilateral, culminat cu întâlnirile la nivelul şefilor de guvern român şi chinez de la Beijing (iulie 2013, septembrie 2014), la Bucureşti (noiembrie 2013), la Belgrad (decembrie 2014) şi am salutat aniversarea în cursul anului 2014 a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi a 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre România şi R. P. Chineză.

Am salutat inițiativa președintelui Xi Jinping de cooperare în formatul „One Belt, One Road” (OBOR) și in acest context, am subliniat că România a fost printre primele țări care a acceptat propunerea Ministerului Comerțului din R.P. Chineză de a negocia și semna un document pentru dezvoltarea cooperarii bilaterale în zona economică a Drumului Mătăsii, respectiv, „MOU între Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului din România și Ministerul Comerțului din Republica Populară Chineză privind promovarea cooperării în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică Româno – Chineză în vederea dezvoltării Zonei Economice a Drumului Mătăsii”, pe care guvernul român l-a aprobat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *