Întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, E.S. Xu Feihong

14701035_1126842074096237_3412171748086287299_oAzi am avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, E.S. Xu Feihong. În cadrul discuţiilor s-a pus accent pe colaborarea administrativă pe care cele două părţi o pot avea în domenii precum IT, infrastructură aeronautică şi rutieră, cultură, învăţământ universitar, sănătate, comerţ şi industrie farmaceutică.

Vizita Excelenţei Sale Xu Feihong la Iaşi ne onorează. Avem o colaborare eficientă încă din 1994 cu provincia Jilin cu care județul Iași este înfrățit şi încercăm să extindem aceste parteneriate. I-am prezentat oportunităţile de investiţii şi domeniile în care Iaşul poate fi un punct de plecare pentru cei interesaţi. Atunci când eram la Ministerul Energiei am fost foarte aproape să concretizăm o investitie de un miliard de euro (hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşeşti).

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, E.S. Xu Feihong s-a arătat interesat de promovarea relaţiilor dintre cele două state arătând disponibilitatea de cooperare pe domeniile amintite. De asemenea, E.S. Xu Feihong a subliniat că o viitoare cooperare în domeniul constituirii și dezvoltării de parcuri industriale ar fi benefică pentru ambele părți, iar China ar putea oferi din experiența sa în acest domeniu.

În cadrul discuțiilor am arătat deschiderea autorităților locale ieșene pentru susţinerea tuturor activităţilor convenite între cele două entităţi și am informat partea chineză despre facilitățile pe care județul Iași le-ar putea oferi mediului de afaceri din China interesat să investească la Iași. Pe lângă oportunitățile de ordin administrativ, au fost menționate Aeroportul Internațional Iași și parcul agro-industrial TransAgropolis.

Un prim pas în această direcție de colaborare va fi realizarea Casei Chineze, un proiect menit sa consolideze relaţiile de prietenie între România şi China. De asemenea, am convenit şi asupra deschiderii la Iaşi a unei filiale a Camerei de Comerţ Româno-Chineze. Sperăm ca în viitor să putem intermedia întâlniri între mediul de afaceri ieşean şi cel chinez, atât pentru promovarea judeţului Iaşi cât şi pentru pătrunderea pe piaţa asiatică a produselor româneşti.

14707917_1126841750762936_7091802221745523539_o

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *