Legea privind voucherele de vancanță a fost promulgată, iar Normele metodologice au fost publicate

Presedintele Romaniei a promulgat prin decret Legea care introduce noi modificari privind acordarea voucherelor de vacanta angajatilor din sistemul public si cel privat, in limita a 6 salarii minime pe economie, respectiv 6.300 de lei. De asemenea, Hotararea Guvernului nr. 614/2015 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 591 din 6 august 2015.

Voucherele de vacanţă reprezinta bonuri de valoare, emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice si acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca.

Legislatia stabileste ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda salariatilor bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanta, care pot fi utilizate doar in structuri turistice de pe teritoriul Romaniei.

Potrivit actului normativ, vor putea fi acordate vouchere de vacanta atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, decizie ce va putea fi luata de catre angajatori de comun acord cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii beneficiarilor.

Atat voucherele tiparite pe suport electronic, cat si cele pe suport hartie vor putea fi utilizate doar in structuri de primire turistice din Romania, acreditate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

In conditiile in care de la 1 iulie salariul minim brut pe tara a ajuns la 1.050 lei, salariatii vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei. Voucherele de vacanta pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei.

Bugetarii vor primi doar vouchere, nu si bani sau prime. In sectorul privat se pot acorda prime sau vouchere de vacanta. Reglementarile in vigoare stabilesc ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.

De partea cealalta, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanta va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in mod obligatoriu in contractele colective de munca aplicabile la nivel de unitate.

Legea mai stabileste ca voucherele de vacanta sunt suportate integral de angajator, iar sumele corespunzatoare voucherelor acordate de acesta sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *