Masa rotundă a miniştrilor economiei din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud–Est

1In data de 19 iunie, am participat la masa rotundă a miniştrilor economiei din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, ce a avut loc la Sofia. SEECP este o structură flexibilă de cooperare regională, lansată de ţările din regiune, ca o expresie a solidarităţii lor, cu o caracteristică aparte fiind singurul forum regional de cooperare în sud-estul Europei, lansat şi administrat de ţările din regiune.

Implicarea activă a României în cadrul SEECP se înscrie în linia intereselor de consolidare a stabilităţii şi securităţii în regiune si oferirii de sprijin concret pentru perspectiva europeană şi euro-atlantică pentru statele din Europa de Sud – Est.

SONY DSCÎn cadrul manifestării am susţinut necesitatea intensificării comerţului intra-regional şi a investiţiilor care trebuie să rămână o preocupare constantă a organizaţiei. În acest sens, zona Europei de Sud-Est a constituit şi va constitui o temă de interes prioritar pe termen lung pentru politica externă a României şi, ţinând cont de amplasarea geografică, dar şi de apartenenţa la Uniunea Europeană (UE), România a susţinut constant nu numai necesitatea unei cooperări regionale puternice, dar şi a unor politici coerente ale UE dedicate vecinătăţii.

Ţările partenere din cadrul SEECP trebuie să depună toate eforturile pentru susţinerea unui mediu de afaceri bine informat, atât asupra oportunităţilor din zonă, cât şi a cadrului legislativ care guvernează relaţiile comerciale bilaterale.

SONY DSCCa o dovadă că lucrurile merg în sensul dorit, la finele anului 2014, comerţul României cu ţările partenere SEECP a avut o evoluţie ascendentă, acestea crescând cu 6,9% faţă de anul precedent.

Referitor la Proiectele de Interes Comun în domeniul energiei, am subliniat faptul că acestea reprezintă o importanţă deosebită pentru funcţionarea completă şi interconectată a pieţei interne de energie, fiind în acelaşi timp şi un instrument adecvat pentru diminuarea dependenţei UE de resursele energetice externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *