Reuniunea informală a Consiliului Competitivitate, Luxemburg

DSC_4129În perioada 20-21 iulie am participat la reuniunea informală a Consiliului Competitivitate, secţiunea Piaţă Internă şi Industrie care a avut loc în Luxemburg, țară ce deține în prezent Președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea, la care au fost prezenţi miniştrii UE cu atribuţii în domeniul industriei şi creşterii competitivităţii, a fost coordonată de Étienne Schneider, viceprim-ministru, ministrul economiei din Luxemburg. Comisia Europeană a fost reprezentată de Elżbieta Bieńkowska, comisar pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMMuri.

Tema generică a reuniunii Consiliului Informal Competitivitate a fost „Comercializarea peste frontiere. Competitivitate globală. Ce poate oferi UE”.

CaptureÎn cadrul dezbaterilor am subliniat necesitatea sustinerii competitivitatii industriei prin toate politicile europene, industria prelucrătoare fiind sursă esenţială pentru dezvoltarea economică. În acest sens, în opinia României, Consilul Competitivitate ar trebui să devină principalul interlocutor al celelorlalte formaţiuni ale Consiliilor UE pentru deciziile politice cu impact semnificativ asupra industriei şi mediului de afaceri în general.

Am apreciat că recentele iniţiative politice ale Comisiei Europene, cum ar fi Piaţa internă digitală, Uniunea enegetică, reforma directivei ETS au impact puternic asupra competitivităţii industriei. În context, am arătat că problematica preţului energiei este un element cheie atât pentru atingerea obiectivelor UE de mediu în perspectiva anului 2030, cât şi pentru deciziile de investiţii ale operatorilor economici, competitivitatea industriei UE fiind
menţinută dacă produselor şi serviciilor europene li se asigură cadrul adecvat pentru o concurenţă loială pe piaţa globală.

În ceea ce priveşte reforma directivei ETS, dosar crucial pentru competitivitatea industriei, am opinat că atingerea obiectivului de reducere a emisilor de mediu n-ar trebui să afecteze suplimentar planurile de dezvoltare a operatorilor economici care au demonstrat că investesc masiv în tehnologii curate.

Cu referire la strategia pentru Piaţa unică digitală, adoptată de Comisia Europeană în luna mai, am considerat că aceasta contribuie la susţinerea competitivităţii UE pe termen lung, dar în acelaşi timp a opinat că, pentru aplicarea aceasteia, câteva aspecte trebuie avute în vedere cu prioritate, respectiv creşterea competenţelor digitale ale cetăţenilor, identificarea celor mai bune modalităţi pentru finanţarea dezvoltării infrastructurii de bandă largă şi transformării digitale a industriei, precum şi creşterea încrederii utilizatorilor în serviciile online prin îmbunătăţirea securităţii reţelelor şi a informaţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *