Reuniunea informală a Consiliului Competitivitate

IMG_0606În perioada 26-27 martie, am participat la reuniunea informală a Consiliului Competitivitate, secţiunea Piaţă Internă şi Industrie care a avut loc la Riga, în Letonia, țară ce deține președinția Uniunii Europene.

Reuniunea, la care au fost prezenţi miniştrii UE cu atribuţii în domeniul industriei şi creşterii competitivităţii, a fost coordonată de Dana Reizniece-Ozola, ministrul economiei lituanian. Comisia Europeană a fost reprezentată de Elżbieta Bieńkowska, Comisar pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri.

Principalele subiecte de discuţie au vizat rolul Pieţei Unice Europene în economia digitală şi transformarea digitală a industriei.

rigaCu privire la rolul Pieţei Unice Europene în economia digitală, am apreciat că apartenenţa la o piaţă unică digitală europeană va permite sectoarelor industriale să-şi întărească competitivitatea şi va contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi productivităţii proceselor industriale precum şi la economii substanţiale ale cheltuielilor publice.

Am subliniat faptul că aspectele vizând drepturile de autor, e-commerce, securitatea, neutralitatea, protecţia consumatorilor şi eliminarea obstacolelor în calea interoperabilităţii sunt de mare importanţă pentru dezvoltarea pieţei unice digitale.

Totodată, standardizarea reprezintă un element esenţial pentru a asigura interoperabilitata. Pentru consolidarea pieţei unice digitale a apreciat importantă luarea în considerare a discrepanţelor regionale din UE privind competenţele digitale ale cetăţenilor, accesul lor la ITC, în special în zonele rurale sau izolate, precum şi diferenţele dintre întreprinderile mici şi mijlocii în utilizarea ITC.

IMG_1155În ceea ce priveşte transformarea digitală a industriei, am apreciat că, deşi digitalizarea poate fi văzută ca o investiţie strategică pentru economia UE, finanţarea acestor investiţii este o problemă-cheie. Prin urmare, este esenţial să se identifice cele mai bune modalităţi pentru finanţarea acestui sector. A apreciat, de asemenea, că, pentru România, sunt foarte importante dezvoltarea infrastructurii în bandă largă, îmbunătăţirea procesului de digitalizare a industriei şi creşterea competenţelor digitale a cetăţenilor.

Totodată, am susţinut necesitatea creşterii încrederii utilizatorilor în serviciile online prin îmbunătăţirea securităţii reţelelor şi a informaţiilor, în acelaşi timp cu asigurarea unui nivel ridicat de protecţie în toate statele membre, precum şi găsirea unui echilibru corect între drepturile individuale şi interesele sociale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *