Reuniunea viceminiştrilor Economiei din ţările bazinului Mării Negre, la Chişinău

IMG_0655În data de 29 mai a.c. am participat la reuniunea viceminiştrilor Economiei din statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), la Chişinău. Reuniunea a fost organizată de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, sub egida Preşedinţiei moldoveneşti în exerciţiu a OCEMN.

Participanţii la Reuniune au făcut un schimb de opinii referitor la modalităţile de consolidare a cooperării economice la nivel regional între ţările membre ale OCEMN, menționând necesitatea coordonării politicilor și derularea proiectelor pentru dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din regiunea Mării Negre.

La încheierea reuniunii, împreuna cu viceminiştrii Economiei din ţările membre OCEMN, am adoptat o declaraţie comună intitulată ”Facilitarea Comerțului intraregional și a investițiilor”, în care s-a convenit asupra stabilirii mecanismelor practice de eliminare a barierelor netarifare pentru facilitarea comerțului și încurajarea investițiilor între statele membre OCEMN în conformitate cu standardele și normele OMC și simplificarea procedurilor de trecere a frontierei existente în regiunea OCEMN.
IMG_0651Participanții au convenit să implementeze la nivel național măsuri de realizare a proiectelor OCEMN cu un impact major asupra dezvoltării economice în regiunea OCEMN, în special în domeniile comerțului, transporturilor și vamal. De asemenea, părțile au agreat să dezvolte un proiect de memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea de linii de feribot multimodale în regiunea Mării Negre și finalizarea acesteia și mai curând posibil prin semnarea acestuia de statele membre OCEMN.

La reuniune au participat oficiali din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *