Soluții pentru Centrul Expozițional Moldova și parcul agroindustrial TransAgropolis

muzeeIeri dupa amiaza am vizitat doua dintre obiectivele aflate in administrarea Consiliului Judetean Iasi: parcul agroindustrial TransAgropolis si Centrul Expozitional Moldova. Vizita m-a dus cu gandul ca avem in administrare doua muzee. Vreau sa facem cat mai rapid toate demersurile necesare pentru ca cele doua cladiri sa devina functionale.

La TransAgropolis avem doua variante: schema de minimis (intocmirii schemei de ajutor de stat pentru organizatia neguvernamentala care va administra parcul) sau un contract de prestari servicii de administrare a parcului agroindustrial.

In ceea ce priveste Centrul Expozitional Moldova situatia e destul de complicata deoarce nu s-a facut mare lucru, desi a fost receptionat de aproape 6 ani de zile. Avantajul pe care il avem acum este ca legislatia s-a modificat incepand cu luna martie a acestui an si este suficienta o solicitare a unei institutii catre cealalta si apoi aprobarea unei hotarari in Consiliul Local sau Consiliul Judetean.

Proiectul parcului agroindustrial de la Letcani are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de marketing agricol in scopul imbunatatirii performanteloreconomiei din zona transfrontaliera. In cadrul proiectului au fost construite spatii de depozitare a legumelor si fructelor, zece celule de frig a cate 100 mp, cu un volum total de 8.000 mc, spatii pentru liniile de procesare si desfacere, dar si un Centru Suport pentru Afaceri. Prin aceasta investitie, producatorii autohtoni vor avea sansa sa-si comercializeze produsele agricole in extrasezon, la preturi mai bune, dar si de a intra pe piata hypermarketurilor. Valoarea proiectului a fost de 18.75 milioane lei, din care 12.1 milioane lei finantare europeana nerambursabila.

Centrul Expozitional Moldova este cel mai modern si mai important centru expozitional din tara, dupa centrul Romexpo din Bucuresti. Acesta a fost gandit special pentru a oferi organizatorilor de targuri si expozitii din Iasi, dar si din Moldova si intreaga tara un spatiu corespunzator desfasurarii de astfel de evenimente, care sa ofere toate functionalitatile, utilitatile si facilitatile necesare. Valoarea totala a proiectului a fost de 8.800.315 euro, plus TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *