Summit-ul Global OECD al Productivității, Mexic

DSC_0426În perioada 6-7 iulie 2015 am participat la Summit-ul Global OECD al Productivității, având ca tematică Dialogul global asupra viitorului productivității: către o rețea a productivității în OECD. Reuniunea desfășută în Mexico City s-a bucurat de o participare la nivel înalt, lista participanților fiind deschisă de Enrique Peña Nieto, președinte al Mexicului, Ángel Gurría, Secretar General al OECD și Luis Videgaray Caso, Ministru al Finanțelor în Mexic.

Conferința a adus laolaltă decidenți politici, reprezentanți ai mediului academic și experți în productivitate ai OECD ca și actori importanți ai sectorului privat care au discutat numeroase dintre problemele identificate și propuse în cadrul agendei.

Agenda reuniunii a fost deosebit de densă, discuțiile desfășurându-se în jurul unei teme esențiale pentru economia globală și anume productivitatea.

Productivitatea a încetinit în multe state membre ale OECD, ceea ce conduce la creșterea preocupărilor privind perspectivele de viitor. În acest context, nu este surprinzător faptul că multe țări au stabilit Comisii de productivitate (Australia, Chile, Danemarca, Mexic, Noua Zeelandă și Norvegia) sau au înființat entități cu rol similar, în unele cazuri, ca unități în Băncile Centrale sau ministere (de exemplu, Suedia, Marea Britanie), sau sub forma unor organisme cu mandate mai largi, dar cu un accent puternic pe productivitate (de exemplu, Brazilia, Franța, Coreea, Olanda, Statele Unite).

Aceste eforturi separate ar putea beneficia de pe urma cooperării internaționale mai strânse care ar putea facilita schimbul de experiență și de bune practici, consolidarea legăturilor cu comunitatea de cercetare la nivel mondial și a dialogului de afaceri.

In marja evenimentului, am avut mai multe întâlniri și intervenții, în special în cadrul Sesiunii 3 – Experiențe de țară, Masa rotundă pe tema „Măsuri instituționale pentru promovarea productivității”.

Dintre cele mai importante întâlniri este de menționat cea cu domnul Angel Gurría, Secretar General al OECD din iunie 2006. Am reiterat în timpul acestei întrevederi angajamentul României, exprimat prin scrisoarea adresată în anul 2012 de către Primul-ministru Victor Ponta Secretarului General al OECD, pentru îndeplinirea condițiilor economice care să-i permită aderarea ca membru cu drepturi depline al organizației.

Astăzi, economia europeană, inclusiv cea din România, se confruntă cu provocările ridicate de o populație tot mai în vârstă și cu o economie mondială din ce în ce mai integrată, în care progresul tehnologic este în continuă accelerare. In acest context, promovarea creșterii productivității este crucială pentru creșterea competitivității în Europa. România trebuie să intensifice utilizarea forței de muncă prin creșterea numărului de locuri de muncă în comparație cu alte state membre. In aceste condiții, competitivitatea României trebuie să se bazeze pe creșterea productivității – cu alte cuvinte, România trebuie să producă mai mult cu mai puține resurse.

Inaltul oficial al OECD a arătat că încurajează şi sprijină cooperarea consolidată dintre România şi OECD, dovada fiind numărul mare de experţi ai organizaţiei, din domenii diverse, care au participat la evenimentele organizate în România pentru identificarea şi promovarea proiectelor de cooperare. Aceste proiecte sunt promovate și susținute de Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului și constituie o prioritate a politicii externe a Guvernului României.

O altă întâlnire importantă a fost aceea cu Dirk Pilat, Director Adjunct, Direcția pentru Știință, Tehnologie și Inovare, OECD. Am reînnoit aprecierea pentru invitația primită de România pentru a susține două prezentări în cadrul Comitetului Oțelului al OECD unde România este membru cu drepturi depline.

Prin prezența mea la Summit-ul Global al Productivității am reiterat angajamentul României în continuarea demersurilor privind aderarea României la OCDE. În acest sens, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului susține participarea activă a reprezentanților săi în structurile OECD unde România este membru cu drepturi depline sau observator.

Importanţa statutului de membru cu drepturi depline sau cu statut de observator în toate cele 18 organisme ale OECD și participarea activă la evenimentele organizate, în special în această perioadă când România face demersuri susţinute pentru consolidarea profilului de stat candidat eligibil, este deja dovedită şi bine susţinută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *