Susţinerea aderării României la OCDE în cadrul Comitetului Oţelului desfăşurat la Paris

IMG_0645În perioada 11-12 mai am reprezentat România la cea de a 78-a sesiune a Comitetului Oţelului al OCDE, care a avut loc la Paris, prilej cu care am susţinut obiectivul strategic de politică externă privind aderarea României la OCDE.

Astfel, în cadrul intervenţiei mele, am reiterat intenţia României de aderare la OCDE, obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în programul de guvernare 2013-2016. De asemenea, am menţionat că, potrivit programului de guvernare, eforturile României de a adera la OCDE se concentrează pe consolidarea participării experţilor români la structurile OCDE şi întărirea relaţiilor bilaterale cu statele membre ale organizaţiei.

Referitor la tematica reuniunii, industria siderurgică, am subliniat că în ultimii ani sectorul siderurgic din România a suferit mai multe transformări, atât în ceea ce priveşte capacităţile de producţie, cât şi gama de produse şi gradul de dezvoltare a pieţei.

În prezent, România participă la 32 de comitete sau alte instrumente ale OCDE în domenii variate (agricultură, IMM-uri, investiţii străine, concurenţă, justiţie, etc), în 18 dintre acestea fiind membru de drept sau observator.

Aderarea la OCDE poate aduce României numeroase avantaje, între care beneficiul apartenenţei la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine.

Totodată, ca urmare a aderării la OCDE, România ar beneficia de accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *