Susţinerea Programului „Prima maşină” în Plenul Camerei Deputaţilor

Prima masina camera deputatilorAstăzi, 1 aprilie 2015, am susținut în Plenul Camerei Deputaților proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 66/2014 privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cunoscut sub numele de „Prima mașină”.

Proiectul de act normativ propus prin OUG nr.66/2014 cu amendamentele propuse prin OUG nr. 72/2014 are ca obiect de reglementare aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Programul guvernamental are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat. De asemenea programul iși propune dinamizarea activității din industria auto inclusiv din sectoarele conexe, cu efecte asupra creșterii economice și impact pozitiv în privința locurilor de muncă.

Programul este destinat persoanelor fizice, pentru achiziţionarea primei maşini noi, achiziționată de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor. Prețul de achiziție nu poate depăși suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Prin program se stimulează cumpărarea autoturismelor mai puţin poluante care îndeplinesc cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5.

Beneficiarii au obligaţia de a încheia o poliţă de asigurare CASCO la data achiziţionării  autoturismului nou în cadrul programului, cu obligaţia cesionării drepturilor derivând din poliţele de asigurare în favoarea statului roman, prin intermediul  Ministerului Finanțelor Publice şi finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare, precum şi a plăţii primei de asigurare pe toată durata de valabilitate a creditului garantat în cadrul programului.

Pentru acoperirea riscurilor statului generate de acordarea garanţiei de stat se includ prevederi cu privire la plata unui comision de risc de până la 1% pentru întreaga perioada a creditului, aplicat la valoarea garantată şi care se virează de către beneficiarii programului.

Prin garantarea de către stat a creditului acordat pentru achiziţionarea unui autoturism nou, apreciem că se crează condiţiile iniţierii unui produs bancar competitiv, cu consecinţe pozitive directe asupra creşterii vânzării de autoturisme noi şi a segmentelor orizontale conexe.

Creşterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la 1 miliard de lei, ceea ce va conduce la o creştere economică de 0,1% cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto.

Va invit să vizionați mai jos fragmente din susținerea Programului „Prima masina” în fața Plenului Camerei Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *